Secret coaching-ul este o îmbinare originală între coaching și mystery shopping. Dar să le luăm pe rând.
Coachingul am scris AICI ce este. Procesul de coaching trebuie să urmeze imediat după cel de mystery shopping. Altfel, primul nu va fi decât o pâră între adulți, un spionaj fără folos și beneficii pentru companie.
Mystery shopping-ul este o metodă excelentă de îmbunătățire a afacerii, pe baza feed-back-ului direct. Adică managerul, directorul, antreprenorul etc angajează „cumpărători/clienți sub acoperire”, care apoi îi pot da un feed-back complet despre cum au perceput toată experiența din papucii unui client beneficiar al serviciilor pe care firma respectivă le oferă.
Însă, dacă datele raportului dat de mystery shopper nu sunt urmate imediat de un proces de coaching cu angajații respectivi, dar și cu managerul companiei, pot spune că acest proces va fi mai mult aducător de tulburare, stres psihologic, învinovățiri fără nici un fel de rezultat.
Folosind instrumentul mystery shopping ca unealtă de dezvoltare, mai degrabă decât un instrument de spionaj, veți culege mai multe recompense. În mystery shopping nu este vorba despre "a-i prinde pe acei angajați care fac ceva greșit”, ci, mai degrabă este vorba despre "a vedea ce fac angajații bine și cum putem crește și îmbunătăți ce avem", acționând asupra acestor informații prin diverse tactici de creștere a performanței.
Cum utilizezi informațiile culese prin procesul de mystery shopping, aceea îți dă diferența între succes și faliment. Tocmai de aceea nu contractez comenzi pentru mystery shopping fără proces de coaching ulterior atât cu angajații cât și cu angajatorii.